Na een periode van bijna drie jaar waarin ik amper tot schilderen kwam, nam ik me begin augustus 2022 voor om in het daarop volgende jaar 50 collages te maken. Elke week een kleine collage bij wijze van spreken. Om te zien of ik op deze manier weer tot een creatief proces zou kunnen komen.

Het achterliggende idee was om terug te gaan naar een techniek waarmee ik in mijn puberteit veel bezig ben geweest. Ik had wel eens gelezen dat dit goed zou werken bij een creatieve dip. Mijn vader noemde mij in die tijd Mejuffrouw Knipper Snipper, dus dat zegt wel iets!

Bij de eerste collages begon ik eenvoudig met het uitknippen en opplakken van plaatjes. Maar toen ik me meer in het fenomeen collage ging verdiepen, ging er een wereld van mogelijkheden voor me open. Gaandeweg werd ik steeds enthousiaster en werd het een soort verslaving.

Je vindt op mijn website een aantal grote werken die ik heb gemaakt met papiersnippers uit tijdschriften. Ik kan en wil niet alles laten zien wat ik in dat jaar heb gemaakt, maar in totaal waren het 55 werken en werkjes! In een ratjetoe van onderwerpen, stijlen en technieken. Sommige dingen wil ik misschien nog verder onderzoeken.

Het zelfportret maakte ik ter ere van mijn 50e verjaardag.  En het komt weer dichtbij mijn schilderwerk. 

Het leuke aan de snippertechniek vind ik, dat ik minder kan gaan prutsen in de details. Ik wordt gedwongen het werk grover te laten. Eigenlijk zijn het meer 'snipperschilderijen', dan collages. Mijn schilderijen werden vroeger wel eens collage-achtig genoemd, nu maak ik schilderachtige collages. Wie weet is de cirkel rond?

In elk geval: tot mijn eigen verbazing ben ik nog lang niet uitgeplakt!

Gera Zoet - Juli 2023